Използваме „бисквитки“ - те Ви позволяват да извлечете най-много от нашия сайт.

Как да залегнеш над уроците с желание?

Съществуват много, понякога противоречиви теории по въпроса какво кара децата да учат ефективно. За да хвърлим светлина по този голям въпрос, ИКЕА покани Хеле Фишер, учител и сертифициран преподавател на Учебни практики, да ни даде няколко отправи точки. От нея ще разберем за ролята на светлината, мястото за сядане и звука. Ще се запознаем с различните типове възприемане на информация – например тактилното възприятие (досадното премятане на писалката между пръстите или дъвчене на капачката всъщност са си съвсем в реда на нещата). Или кинестетичното възприятие, в чиято основа са действията и реалните усещания по време на учене. А почивките – те са важни за всички деца. Разбира се, някои може да се нуждаят от една идея повече, но какво толкова – нали най-хубавото е, че всички деца са различни.

КРАТЪК КУРС ЗА ЕФЕКТИВНО УЧЕНЕ

Като пожелание за спорна нова учебна година представяме различните аспекти, които трябва да имате предвид, преди да създадете най-доброто място за учене, съобразено с нуждите на вашето дете и вашето семейство.  

Преди да започнете:

Отделете си време да наблюдавате детето: какво му трябва или какво прави, за да се концентрира върху нов материал или трудна задача? Въпросът е еднакво важен както за малките ученици, така и за по-големите. Отговорите ви трябва да бъдат честни и наистина съобразени с индивидуалните нужди на детето – тествайте ги на практика, за да видите дали работят. И помнете – това, че вие сте учили само на бюро, не означава, че и за вашето дете това е единственият най-добър вариант.


Основно място

Детето се концентрира максимално, когато седне на бюро – тогава погледът се съсредоточава върху учебника или тетрадката. В такъв случай е важно столът и бюрото да са на подходяща височина – нито прекалено високо, нито твърде ниско.


Различно място

Детето се съсредоточава най-добре, когато се настани удобно в мек стол, диван или пуф, или дори по корем на земята. С други думи – различно място, което кара детето да се чувства далеч от официалната среда в училище – това го освобождава и му носи комфорт.


Ярка светлина

Детето постига по-добра концентрация в добре осветена стая. Възможно е самò да предпочита да седи в близост до прозорец, което осигурява по-голям приток на естествена светлина през деня.


Мека светлина

Детето се концентрира по-добре, когато светлината е разпръсната и мека. Жълтият спектър на тази светлина носи спокойствие за разлика от студения спектър от флуоресцентни лампи.


Пауза за раздвижване

Независимо дали е първолак или гимназист, всяко дете се нуждае от почивки, в които да се разсее и да си почине. Повечето деца имат нужда от почивка на всеки 20 минути. След като разнообразят покой с движение, те по-лесно се концентрират.


Звукова среда

Някои деца се концентрират по-добре при някакъв фон от странични звуци – например тиха музика или отворена врата, за да усеща присъствието на родители в другата стая. Ако пък е пълна тишина, детето може да я разчупи като си тананика или прави звук с нещо около себе си.


Кинестетично възприятие

Детето постига максимална концентрация, когато има възможност да извършва движения, докато учи – потропване с крачета, въртене на стола или пък нещо съвсем различно – нека импровизира, вие само му дайте възможност.


Тактилно възприятие

Възможно е детето да се съсредоточава по-лесно, когато ръцето му се заети да бърничка нещо – химикалка, плюшена играчка, да мачка бутилка от вода или да разгъва кламер... Не му забранявайте, просто му дайте избор какво да прави с ръцете си.


Уютна атмосфера

Когато детето се чувства уютно, това му носи спокойствие и се фокусира по-ефективно. Създайте топлина – поддържайте по-висока температура, разпръснете меки възглавници или поставете различни източници на мека светлина.


Нещо за хапване

За повечето деца е невъзможно е да се концентрират, ако коремът им къркори. Ученете върви по-лесно, когато има нещо за хапване на една ръка разстояние. Така докато хрупат морков или солети, децата спокойно могат да се концентрират върху учебния материал. Вместо да мислят постоянно за обяда или вечерята. 

Разплащателни методи:

ИКЕА в социални медии